Flintgods eller Terrakotta

Marockansk keramik är traditionellt sett gjord i "Terrakotta", den röda leran.
Den är ofta starkt krackelerad från tillverkningen. Vissa användningsområden har visat sig vara mindre lämpliga för den sortens keramik. Den suger lätt till sig fetter och starkt färgade livsmedel.
Därför har Odd Import bytt lera till "Flintgods", den vita leran, i många av Rif Design-produketerna. Det gäller mestadels de mindre artiklarna som får plats i diskmaskiner. Alltså muggar, mindre skålar (upp till 27 cm)
De övriga produkterna, så som faten och urnorna är fortfarande gjorda i Terrakotta. Det är viktigt att ni informerar era kunder om detta. Hänvisa till denna sida.

Ladda även ner detta dokument som kan skrivas ut och ges till kunden:

Information och Skötselråd - Marockanskt Kliner/kakel


Rif Designs marockanska klinker är en underbar produkt som tillverkas förhand i Marrakesh i Marocko. Det traditionella hantverket ger plattan dess unika utseende och snygga finish vilken inte går att jämföra med fabriksproducerade kopior.

Cementplattan är gjord i två lager, ett tjockare bärlager som är gjort av grov cement och ett tunnare lager där plattans kännetecknande mönster är gjort med en mycket finkornig pigmenterad cement. Den finkorniga pigmenterade cementen spritsas ut i formar som sedan täcks med den grova cementen. Därefter tar man bort formen och plattan pressas ihop under mycket högt tryck. Sedan måste plattan torka i cirka en månad före den är klar för att packas och levereras. Eftersom cementplattorna är en hantverksprodukt är det helt naturligt att färgtonerna i plattorna skiftar och att mönstret och storleken varierar något. Mönstret kan exempelvis vara suddigt i vissa konturer vilket är spår efter hantverksprocessen. Cementen innehåller även salter vilket gör att plattorna ibland har en kalkaktig finish, detta kan till viss del försvinna vid behandling men en del skiftningar kan finnas kvar, vilket är naturligt. Det är även dessa variationer som gör den marockanska klinkern levande och vacker att titta på.LÄGGNING

Marockansk klinker fungerar väl med golvvärme och går att sätta både på golv och vägg. Oavsett var du väljer att sätta plattan är det viktigt att behandla plattan rätt så att den kan åldras på ett vackert sätt vilket kommer att ge den en underbar patina. Vi rekommenderar att den marockanska klinkern behandlas med Klinker- och Stenimpregnering vilket du kan köpa hos oss. Innan plattan har behandlats är den råa cementytan känslig för smuts och därför är det viktigt att ex. tvätta händerna innan du tar i plattan. Efter behandling med Klinker- och Stenimpregnering stängs porerna i cementplattan vilket gör den mer tålig för smuts samt vattenavvisande. Tänk på att alltid behandla plattan innan du fogar och att alltid anlita en fackman som kan utföra läggningen på ett professionellt och fackmässigt sätt. Frågor gällande läggning i specifika utrymmen och/eller i påfrestande miljöer hänvisar Rif Design också till fackman att avgöra om läggning är lämplig.Rengöring av lagt golv ska ske med neutral golvsåpa utspädd med vatten. Tänk på att såpan ska vara ph-neutral då plattorna är känsliga för syrehaltiga rengöringsmedel. Vid kraftigt nedsmutsad platta går det att använda finkornigt sandpapper för att slipa ner plattan, tänk dock på att behandla med Klinker- och Stenimpregnering efteråt.Rif Design ansvarar för kvalitén på den marockanska klinkern men avsäger sig allt ansvar för slutresultatet. Det är slutkundens/hantverkarens ansvar att skaffa sig information för att behandla och lägga plattorna på ett fackmässigt sätt. Variation i mönster, tjocklek och färgtoner är inte en grund för reklamation eftersom det tillhör hantverket och är ingen defekt. Varje platta är unik och dess små variationer kännetecknar det fantastiska hantverket som ligger bakom.